вторник, 24 февруари 2009 г.

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ИЗГУБЕНИЯ ГРАЖДАНИН! 10 правила на гражданското начало в България

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ИЗГУБЕНИЯ ГРАЖДАНИН!
10 правила на гражданското начало в България


Ето 10 прости правила! Следвайте ги, дори и никой край вас да не го прави. Препрочитайте ги редовно! България няма друг шанс:


- Четете, пътувайте, наблюдавайте и се развивайте!
- Поемайте отговорност! Имайте морал и го следвайте!
- Без омраза и насилие!
- БОЙКОТИРАЙТЕ ФИРМИ, но ВИНАГИ ГЛАСУВАЙТЕ НА ИЗБОРИ!
- Обединявайте се в граждански сдружения и oтстоявайте справедливото!
- Интересувайте се от противоположното мнение, убеждавайте с аргументи, а не със сила.
- Пазете Българската природа и я защитавайте от посегателства!
- Помагайте и благодарете винаги, когато ви помогнат!
- Извоювайте малките си граждански победи!
- Предайте нататък тези послания!

1.Четете, пътувайте, наблюдавайте и се развивайте! Бъдете грамотни и намерете време да търсите информация за всичко около себе си, спрете да се информирате само от новините на големите телевизионни канали масовите вестници – това са манипулирани медии с манипулирана информация, има Интернет и книги. Четете анализи за събитията около вас и сравнявайте важната информация в няколко източника. Дългите работни часове и ниската заплата не са причина да не търсите истината и да не развивате себе си. Използвайте места като градски транспорт и времето в тоалетната за четене. И, за Бога, спрете да си губите времето с всякакви телевизионни бълвочи, риалити шоута и малоумни серияли – те са там, за ви изпият и последната капка мозък. Четете дори да сте скептици! Мислете глобално – това, което се случва по света ви засяга също толкова, колкото и това, което става у нас.
2.Поемайте отговорност! Имайте морал и го следвайте! Никога не правете компромиси с морала си и не толерирайте пренебрегването на морала от другите. Няма трайни успехи общество, което няма морални устои. Днес вие ще прецакате някой, утре ще прецакат вас – това е омагьосан кръг и трябва да сте първите доброволци, които да го напуснат. Развивайте ценностната си система и четете – право, философия, социология, икономика. Без да се оплаквате, че ви е сложно и че това не е за вас.
3.Без омраза и насилие! Нито фашистките диктатури, нито комунистическите са създали нещо трайно с насилие. Успехите им са били само временни, а крахът им води до още по-тежки кризи за обществото. Едва ли искате да видите клане на хора в България, независимо от тяхната принадлежност и дали са турци, цигани или българи – ако имате проблем с човек или група, търсете начини да подпомогнете развитието им, за да стигнат до там където сте и вие в разбиранията си. Омразата е нещо към което ни тикат нарочно и все повече граждани у нас попадат в този капан. И не се радвайте на местните скинари, успели да държат квартала прочистен от малцинствени групи дълго време – това е работило само защото не е имало държава, която да си свърши работата, когато има престъпление и някой си е позволил си присвои функциите й – местните скинари за задълбочили омразата на малцинствата с поведението си, а когато тази омраза се окаже удобна за отприщване от шепата хора на върха, те ще го сторят и няма да има кой да ви защити. Изходът е да търсим общ език с всички и да не слагаме хората под общ знаменател,за да обезвредим навреме бомбите със закъснител в обществото ни!
4.Осъзнайте силата си на потребители и избиратели! БОЙКОТИРАЙТЕ ФИРМИ и ПРИВЛИЧАЙТЕ И ДРУГИ ДА БОЙКОТИРАТ, но не се отказвайте от своя бойкот, ако другите не са ви последвали! - Не давайте пари на мафиотския бизнес – спрете да ходите в магазините и заведенията на мафията – ако знаете, че в нещо са наливани съмнителни пари и имате избор да не наливаш и своите, не го правете – не ходете в баровете и дискотеките на мутрите, не си купувайте стоки от тях, интересувайте се кой стои зад всеки бизнес, в който оставяте парите си. Не ползвайте банките им! Купете от малкото магазинче, малката аптека, малката сергия, отседнете в малкия хотел и се нахранете в семейния ресторант – те обикновено са ви на път. Само каквото няма там, отидете и си купете в хипермаркета или голямата верига. Давайте съвети на собствениците на тези малки бизнеси как да подобрят обслужването си.
На избори може и да не гласуваме за личности, но това не е повод да не гласуваме изобщо – заровете се в програмите на всяка партия (дано изобщо имат програми), обсъдете с приятели, а и с не толкова приятели, за кой какво мислят и какво са чували. Провокирайте близките си да мислят и да се интересуват! ВИНАГИ ГЛАСУВАЙТЕ НА ИЗБОРИ! Избори не се бойкотират. Не бягайте от политиката, защото тъкмо това искат от вас – да сте овце, да мислите, че политиката е мръсно нещо и всеки, който се докосне до нея става корумпиран – трябва да почнете да следите под лупа тези, които избирате и които другите са избрали, да искате да се срещате с тях и да ги опозорявате публично, ако се наложи.
5.Обединявайте се в граждански сдружения, oтстоявайте справедливото и създавайте свой бизнес, основан на морал и се свързвайте с други бизнеси, основани на морални ценности: Създавайте граждански организации – заедно е по-добре отколкото сами, но поразпитвайте за хората, на които залагате – доверието е важно нещо и макар да трябва да сте отворени към всички, имайте едно на ум. А ако имате малък бизнес, който едва устоява под напора на мафиотските големи пари, е време да намерите други малки бизнеси около вас в същото положение и да започнете да си въртите и малкото пари, с които разполагате помежду си. Звучи като принцип на мафията ли? – Е, с техните камъни по тяхната глава! Всичко е в реда на нещата, докато не започнете да корумпирате държавни чиновници да подкупвате политици и полицаи. Обединявайте се, за да защитите собствения си интерес и винаги се грижете да дадете най-доброто на клиентите си, колкото и да ви коства това.
6.Интересувайте се от противоположното мнение и изслушвайте търпеливо! Убеждавайте с аргументи, а не със сила! Учете се да се аргументирате! Колкото и да сте винаги прави, има и друга гледна точка – може да не сте на същото мнение, след като я изслушате.
7.Пазете Българската природа и я защитавайте от посегателства! Не стига само да не си хвърляте хартийката на улицата или да си хвърляте боклука, където трябва – благодарим за това, но то не стига – това е също толкова пасивна позиция, колкото и всичко друго, срещу което говорим. България иска активни хора. Гонете службите на общината, преследвайте министерствата да си вършат работата, не оставайте слепи за нарушенията и за нарушителите. Намесете се, когато това е относително безопасно за вас! Е, крайна сигурност никога няма, тъй че спечелете собственото си уважение и постъпете поне веднъж доблестно и с кураж, поемайки риск! Мислете глобално и действайте локално – планетата е жив организъм и всичко, което се случва на другия край на света ви засяга пряко – няма граници за мръсния въздух, отровената вода и разрухата – следователно е ваше право да търсите отговорност от своята и от чуждите държави.
8.Помощта: Помагайте, когато ви помолят, не се срамувайте да потърсите помощ, благодарете винаги, когато я получите и не се ядосвайте когато ви я откажат, а вие самите помагайте само тогава, когато си достатъчно силни за това! Т.е. Преценявайте си силите - не се хвърляйте да помагате с всички сили, ако вие самите сте в безизходица и затруднение – ще навредите и на себе си и на когото помагате.
9.Извоювайте малките си граждански победи! Бъдете активни граждани и не спирайте децата си да бъдат активни и да търсят правото си. Няма по-лошо възпитание за детето ви от това, да му казвате, че с честност не се постига нищо и че не бива да е в първите редици, когато трябва да се води борба за нещо справедливо. Хванете своята кауза, дори и да ви се струва, че сте единствените, които се борят за това – от градинката пред блока до това, че са ви взели неправомерно пари за лечение – не се предавайте пред първата затворена врата – кажете си, че ще хванете това нещо и ще преобърнете света, докато не го доведете до успешен край – дори да ви коства години и безкрайни часове работа и ходене по мъките. Надъхайте се! Докажете, че имате повече сила, от закърнелите нищожества, срещу които сте изправени. Ще видите, че след достатъчно дълго упорство вече няма да сте сами. Апатията е атрофията на гражданското общество – тъй че не се предавайте, трупайте граждански мускули и намерете начин да постигнете своите малки победи, за да имаме увереност после да променяме и цялата държава, но и за да сте натрупали сили, опит и знания, да сте чели закони, да сте се сблъсквали с това което наистина не работи или работи у нас, а не неопределено да казвате, че всичко е гнило и никога няма да се оправим.
10.Предайте нататък тези послания! Предайте всичко това на децата си и на всички деца, млади и стари хора, с които се срещате и разговаряте! И не се засягайте, че няма всички да го последват на този етап.

Все още сте САМИ, но се борете и няма да сте сами още дълго!

1 коментар:

Бялата каза...

Е, като заключение мога да кажа:
...Бори се със себе си! Погледни в най-тъмните кътчета на душата си и ги осветли с въпроси: каква ти е истинската цел за всичко, което си предприел? Ако това не е цел в полза на обществото - спри и преразгледай целите и действията си - възможно е сериозно да навредиш на хората около себе си, дори в глобален мащаб!
...Истината винаги боли, когато идва нежелана. Изпиташ ли болка, значи си сбъркал някъде. Тогава спри, огледай се какво правиш и какви методи използваш. Дали не си възприел тъмната страна на нещата като твоя? Ако да, сега е времето за генерална промяна - започни от себе си!
...подлагай всичко на съмнение, дори и себе си, изследвай проблемите в дълбочина и детайли. Детайлите издават много, понякога само в детайлите се крие ИСТИНАТА!
...ако винаги съблюдаваш горните 3 правила ще се справиш с лекота и успех с останалите 10!
...ако усещаш силата в теб - никога не отлагай - ДЕЙСТВАЙ, но ако се чувстваш непълен - първо помисли!